Te gândești să îți iei un cățel? Iată ce trebuie să știi.

Cățeii au fost și vor fi mereu cei mai buni prieteni ai oamenilor. De ce? Pentru că un câine nu înseamnă doar o ființă din jurul tău, ci înseamnă încredere, iubire, sprijin, sinceritate, afecțiune, loialitate și respect.

Relația câine-stăpân se va contura prin îmbinarea celor două personalități ale acestora. Întrucât stăpânul este cel care deține în primă fază controlul acestei relații, stilul său de viață va trebui să se adapteze deciziei de a avea un cățel, în mod total conștient de angajamentul pe care și l-a asumat. Această asumare reprezintă primul pas în această relație, pas care va defini la început o mare parte a conexiunii dintre ei, pentru că niciodată câinele nu va fi în elementul lui dacă stăpânul nu îi oferă timp.

Cea mai importantă regulă pe care trebuie să o respecți în primă fază este să îi acorzi o perioadă necesară pentru a se acomoda cu tine, cu stilul tău de viață și cu tot ceea ce îi oferi.

 Mai departe, nu te aștepta ca dacă îl vei certa o singură dată pentru un anumit lucru a doua oară nu îl va mai face. La fel cum nu te aștepta ca el să se muleze perfect programului tău și să înțeleagă că acum nu ai energie, stare ș.a.m.d. pentru el. Aici intervine numitorul comun pe care trebuie să îl învățați împreună, relația voastră să îl calibreze mereu și de la caz la caz să o reevaluați periodic.

Așa începe viața cu un cățel.

 În acest sens, îți las mai jos câteva reguli pe care trebuie să le ai în vedere înainte să îți iei un câine:

=

Un câine necesită timp, timp ce trebuie analizat foarte amănunțit înainte de a introduce un nou membru în familie. Câinele nu trebuie niciodată să se simtă neglijat sau singur, deci asigură-te că îi poți îndeplini această nevoie de bază.

=

Câinele are nevoie de atenție atât din punct de vedere afectiv, cât și din punct de vedere al responsabilității. Trebuie să știi că un câine nu trebuie doar certat. Din contră, el trebuie recompensat de fiecare dată când este cuminte, ascultă și respectă ceea ce îi spui. Pentru acest ultimul lucru te vor ajuta recompensele. Oferă-i-le pentru a-i arăta că nicio faptă bună nu rămâne nerăsplătită. Recompensele sunt foarte utile și în procesul său de dresaj, extrem de necesar pentru o dezvoltare psihică armonioasă.

=

Indiferent de mărime, câinele are nevoie de toaletaj. Igiena câinelui reprezintă un aspect foarte important de care trebuie să ții neapărat cont. Astfel, el trebuie spălat cu șampon în funcție de rasă, dar niciodată mai mult de o dată pe lună! Desigur, se pot face excepții atunci când câinele este foarte murdar. Când vă întoarceți de la plimbare puteți să-i ștergeți lăbuțele cu șervețele umede destinate câinilor.

Periatul blăniței nu trebuie să lipsească nici el. Puteți peria câinele zilnic și să folosiți anumite uleiuri care ajută la îngrijirea pielii. În cazul câinilor care au firul lung, ei trebuie duși regulat la salon pentru a le scurta și coafa părul. Cereți sfatul unui groomer canin profesionist care să vă îndrume înspre cea mai bună alegere de produse și servicii.

=

Hrana. Există o gamă diversificată de mâncare pentru câini. Îți recomand să îi oferi una de calitate (premium sau superpremium). Documentează-te care este tipul de mâncare recomandat rasei alese de tine, care este numărul de mese pe zi și care este cantitatea ideală oferită la fiecare masă.

=

Locul lui. Câinele are nevoie de spațiul lui propriu. Sunt câini cărora nu le place să doarmă în pătuț sau care preferă un covoraș în loc de perniță. Vezi ce îi place și amenajează-i un loc pe placul lui. Învață-l că acela este și locul în care trebuie să se retragă când face vreo prostioară sau când este ora de culcare.

=

Îngrijiri medical-veterinare. Pe absolut tot parcursul vieții sale, cățelul tău va avea nevoie de îngrijiri medicale, fie că vorbim despre prevenție, controale de rutină sau intervenții de urgență. Aceste servicii nu sunt deloc ieftine, deci pregătește-ți din timp un buget destinat special pentru astfel de nevoi. Găsește un medic veterinar bun aproape de casă și nu face rabat de la calitatea actului medical.

Mai mult decât atât, înainte să-ți alegi un cățel, ca să vezi ce rasă ți se potrivește, încearcă să răspunzi cât mai obiectiv la următoarele întrebări:

  • Ce stil de viață și ce fire ai?
  • Unde locuiești – curte/casă și de cât spațiu dispui?
  • Ai copii? Câți membri are familia ta?
  • Ai mai avut câine? Ai și alte animale? Cum s-ar înțelege acestea cu un cățel?
  • Ce experiență ai în creșterea animalelor de companie?
  • Călătorești mult? Dacă da, ce fel de călătorii îți plac?
  • Câte ore lucrezi pe zi?
  • Cât timp pe zi ești dispus să aloci cățelului?
  • Ce buget ai pentru el?

Răspunsurile la aceste întrebări sunt elementul cheie în alegerea unui nou membru al familiei tale, întrucât nu orice câine este compatibil cu orice stil de viață. De exemplu, dacă ești la primul câine și stilul tău de viață este unul calm și liniștit, nu ți se va potrivi un Border Collie, câini renumiți pentru energia lor și nevoia permanentă de mișcare; dacă stai într-un apartament micuț, nu-ți vei alege o rasă gigant, evident din cauza lipsei de spațiu și tot așa.

 Cere sfatul unui consultant sau al unui deținător de câini cu experiență înainte de a face o alegere, pentru a te asigura ca atât tu, cât și cățelul cu care urmează să-ți petreci o mare parte din viață veți fi fericiți unul în compania celuilalt.

*Dacă ai nevoie de îndrumări în ceea ce înseamnă viața alături de câini, ne poți scrie pe pagina de Facebook Hotel Ham Ham sau la adresa de email hotelhamham@gmail.com, iar noi îți vom răspunde cu drag.

Program cu publicul.

  • Luni - Vineri: 10:00 - 19:00
  • Sâmbătă - Duminică: 11:00 - 17:00

Contactează-ne.

  • 0799 987 493
  • Hotel Ham Ham, DJ 109V, Cluj-Napoca
  • hotelhamham@gmail.com